Voorbereiding

Tips & tricks

Een hiking met kinderen is een evenwichtsoefening tussen genieten van het samenzijn in de natuur, je praktisch organiseren en een beetje inspannen om te ontspannen. De baseline blijft natuurlijk plezier beleven. Een beetje voorbereiding is dan ook handig.

Routekeuze

Geniet van een route op maat van jouw ervaring! Het doel is plezier beleven tijdens het wandelen. Afstand afleggen doet er in feite niet toe, het centrale doel is plezier beleven in de natuur. Kees daarom een route op maat van je ervaring. Inspiratie kan je hieronder vinden.

Materiaal

Pak bewust! Bekijk zeker even de Packlist (voor volwassenen, kids, peuters&kleuters en baby’s) ter inspiratie van wat je allemaal kan meenemen op een hikingweekend. Als je iets niet hebt kan je steeds iets huren via een van de vele buitensportzaken of contact opnemen.

Voeding

Voorzie lekkers voor onderweg! fruit, snoep, koekjes. Vooral veel afwisseling does the trick. Trekkingmaaltijden (vriesdroogmaatlijden) kan je ook al van jongs af aan gebruiken (vanaf het moment dat ze vaste voeding kunnen eten).

Dagplanning

Plan je dag! je doel is om ’s avonds op een aangename wijze aan de bivakzone te arriveren. Je dagplanning stem je daarop af. Reken voldoende tijd voor pauzes, eten en spelplezier. Onderweg zijn er diverse leuke dingen te ontdekken. Zo kan je verstoppertje spelen, blaadjes verzamelen, een wandelstok maken, de kids de leiding geven, geocachend schatten zoeken of gewoon genieten van de omgeving en je neervleien op een stukje grasland.
Als het even niet meezit onderweg kan je ook gewoon leuke dingen doen in de natuur. Via Woudapen van Leen Raats kan je heel wat inspiratie opdoen.

Natuurdoeboek Woudapen

Bivakkeren is een tof werkwoord: slapen op twee oren kan je als je bivakplekje goed ingericht is. De tent opzetten, het slaapmateriaal klaarleggen, het eten en het kookgerief klaarzetten enz. De kids helpen er vaak graag bij.  Eet een tussendoortje voor je eraan begint, dat geeft wat energie en dan kan je nadat je geïnstalleerd bent rustig samen eten.
We brachten allerhande Tips voor wandelen met kinderen samen in een overzicht voor de Fiets- en wandelbeurs / Mount Expo 2019. Ook de Infoposters GBN 2019 kan je hier downloaden.

Inspiratie

Hieronder kan je verschillende foto- en reisverslagen vinden van vaders en moeders die erop uit trekken met hun kids. Leuk om weg te dromen…
Je kan ook steeds inspiratie vinden in magazines of op de website van enkele van onderstaande gelijkgezinde organisaties:
Grote Routepaden (GR) is de organisatie die instaat voor de wit-rode markeringen waarlangs je lange-afstandswandelroutes kan volgen. GR onderhoudt deze routes, creëert handige wandelgidsen en -kaarten, organiseert workshops en publiceert het toffe wandel- en fietsmagazine Op Weg.
Grote_Routepaden

Wegwijzer is een reisinformatiecentrum dat informatie over reizen aanbiedt via een bibliotheek, workshops en een reismarkt.wegwijzer

 


Hiking Advisor is een organisatie door en voor hikers. Op hun website staat heel wat info rond hiken met kinderen.
Logo hiking advisor

De klim- en bergsportefedatie is een federatie van bergsportclubs in Vlaanderen. Ze heeft een aparte werking rond bergwandelen en verspreidt op diverse manieren informatie om veilig de bergen in te gaan. Je kan via hen en de bergsportclubs actief deelnemen aan workshops, opleidingen, stages en ervaringstochten in diverse bergsportdisciplines. Vaak is er ook aandacht voor gezinnen!

Home

Advertenties
%d bloggers liken dit: