Dagstappers, praktische tips & tricks

Great By Nature wil hiken laagdrempelig maken. Daarom geven we naast heel wat praktische tips & tricks ook inspiratie om via dagtochten ervaring op te doen.

GBN Dagstappers

De GBN-dagstappers zijn fijne dagtochten die je voorbereiden op meerdaagse staptochten. De routes zijn avontuurlijk en dagen jou en je kids uit om je voor te bereiden op de volgende fase: twee à drie dagen op stap met het bivakmateriaal. Dat is wat GBN dan ook graag doet: gezinnen stimuleren om samen meerdaags op stap te gaan. 

De GBN-dagstappers geven in individuele steekfiches de nodige praktische info mee, van startpunt tot routebeschrijving. Natuurlijk krijg jij niet alleen een overzichtskaartje. Ook de kids krijgen een getekende kaart om jou te helpen bij de navigatie onderweg. Niet getreurd als je enkel met het kaartje op stap zou gaan, normaliter is de markering duidelijk aanwezig of voldoet de routebeschrijving om je op weg te helpen. 


Praktische tips & tricks

Voor onderweg

  • Zoek een evenwicht tussen sturen en gestuurd worden in het ritme van de tocht.
  • Neem voldoende pauzes.
  • Laat de kids voldoende drinken maar steeds met mate: regelmatig stoppen voor kleine slokjes (minstens elk uur) is beter dan slechts één keer heel veel drinken
  • Laat ruimte om te spelen waar het kan, eet iets, rust wat en ga weer op pad.
  • Let op signalen van vermoeidheid en pas het ritme aan. Spreek eventueel kleine doelstellingen af, laat de kids kaart lezen of focus op een speelse opdracht onderweg. Voorzie een verrekijker, een determinatieapp of -boekje om planten te screenen, een gps om te geocachen… zo kan je het voor hen steeds uitdagend houden.
  • Laat de natuur achter zoals je die vond, neem je afval steeds mee. Ook fruitschillen neem je terug mee of drop je in een vuilbak onderweg. Je bent een voorbeeld voor de volgende generatie!

Kledij, draagsystemen, slaapmateriaal, wandelafstand berekenen

Voor de meerdaags trips zijn er ook heel wat tips gebundeld in een parktisch afprintbaar boekje.

Webinar

Voor de vzw Hiking Advisor gaven we een tijdje terug een webinar over hiken met kids. Deze kan je hier herbekijken.

Inspirerende blogs & websites

Bart Caers is een fervent hiker en trekt er regelmatig met zijn dochters op uit voor een meerdaagse tocht. Op zijn blog worden de uitgeschreven tochtverslagen doorspekt met toffe foto’s en video’s van hun avonturen.

Met yanickintothewild.com geeft Yanick, mede-oprichter van diverse vzw’s die zich toeleggen op hiken, inzage op een aantal van zijn avonturen. Van de leeftijd van 3 maanden namen ze als gezin hun zoon Louis mee op pad.

Op HikingAdvisor.be kan je ook heel wat tips vinden om te gaan hiken. Ze hebben een speciale pagina gewijdt aan hiken met kids.

De Klim-en Bergsportfederatie biedt gratis een brochure over bergwandelen met kinderen aan. Via promotie@kbfvzw.be kan je de brochure “Bergwandelen met kinderen: samen op avontuur” aanvragen. Op de website kan je ook lid worden en zo ben je verzekerd voor je bergwandelavonturen in de bergen.

Wil jij aan roer staan van de klim- en bergsportfederatie? | Klim- en  Bergsportfederatie

%d bloggers liken dit: